Uzelf een fietsvergoeding toekennen?

Fiscaal advies
1 september 2016 - Stefan Ghijsen

Uzelf een fietsvergoeding toekennen?

Niet enkel werknemers kunnen een fietsvergoeding toegekend krijgen, maar ook als zaakvoerder of bestuurder van een vennootschap kunt u daar aanspraak op maken. Kunt u en uw vennootschap daar dan eigenlijk op fiscaal vlak een goede zaak mee doen? We lichten toe.

In de eerste plaats kan uw vennootschap daar een goede zaak mee doen. Koopt uw vennootschap een fiets aan, dan zijn de aankoopkosten daarvan immers voor 120% aftrekbaar. Dat hoeft dus niet enkel te gaan om een fiets aangekocht voor uw personeel. Koopt u als zaakvoerder een fiets aan, dan geniet uw vennootschap ook van die 120% fiscale aftrek. De fiscus heeft dit immers bevestigd. Die 120% kunt u echter niet onmiddellijk fiscaal in mindering brengen, maar daar moet uw vennootschap minstens 3 jaar op afschrijven. Wat voor fiets u aankoopt speelt eigenlijk geen rol. Het mag dus in principe om een koersfiets of elektrische fiets gaan. Een zgn. speed pedelec die een snelheid haalt tot 45 km/u wordt echter niet als een fiets beschouwd en kan dus niet van dat fiscaal gunstregime genieten.

U kunt uzelf dan een fietsvergoeding laten toekennen van € 0,22 per km voor zover u die fiets dan gebruikt voor woon-werkverplaatsingen. Het gaat dan m.a.w. om verplaatsingen tussen uw woonplaats en uw winkel of kantoor. U hoeft uw fiets daarvoor zelfs niet dagelijks te gebruiken. Het volstaat dat u die ‘regelmatig’ gebruikt. Er staat ook geen grens op de toekenning van een fietsvergoeding, maar het is wel belangrijk dat u die regelmatige woon-werkverplaatsingen kunt aantonen door bv. een rittenadministratie bij te houden.

Als kers op de taart wordt u privé niet belast op die fietsvergoeding die u krijgt toegekend van uw vennootschap. Dat is zelfs het geval als u die fiets ook voor privédoeleinden gebruikt. Privé dus belast worden op het privégebruik via een zgn. voordeel alle aard zoals dat bij een auto van de vennootschap wel het geval is, is hier dus niet aan de orde en dit zelfs ongeacht hoeveel privékilometers u met die fiets aflegt.

terug naar overzicht

Stefan Ghijsen

Vennoot Alaska Kortrijk-Ieper
+32 (0)56 22 26 02
+32 (0)477 34 93 42

Gerelateerde artikels

Fiscaal advies
25 april 2023 - Stefan Ghijsen

Wat zijn de aangiftetermijnen in 2023 voor de aangiften in de personenbelasting?

Grondige wijziging. 

Lees meer
Fiscaal advies
9 september 2022 - Stefan Ghijsen

Nieuwe berekeningswijze van de 80%-grens voor zelfstandige bedrijfsleiders

Laat uw premie herberekenen.

Lees meer
Fiscaal advies
19 juli 2022 - Stefaan Kindt

Afzonderlijke aanslag van 10% bij ten onrechte aanleggen liquidatiereserve terug te vorderen?

Wat zegt de minister van Financiën?

Lees meer

Nieuwsbrief

Altijd up-to-date blijven met Alaska

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je meteen in voor de Alaska nieuwsbrief!