Haalbaarheidsstudie (innovatie)

Subsidies
10 januari 2024 - Tatyana Vitalyova

Haalbaarheidsstudie (innovatie)

Een O&O haalbaarheidsstudie is een onderzoek naar de levensvatbaarheid van een innovatief idee. Het dient ter voorbereiding van verdere onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten. De studie richt zich voornamelijk op de uitdagende technische en wetenschappelijke aspecten van het idee. Daarnaast kunnen ook businessmodel innovatie, diensteninnovatie en vragen over intellectueel eigendom worden onderzocht

 

Bron Vlaio

Wie kan steun aanvragen voor een O&O haalbaarheidsstudie?

Elke kmo die gevestigd is in het Vlaamse Gewest kan in aanmerking komen voor deze groeisubsidie.

Wat houdt de steun voor de O&O haalbaarheidsstudie in?

De steun bedraagt maximaal €50.000 per partner tot een maximum van €500.000 indien er meerdere partners betrokken zijn. Het basissteunpercentage bedraagt 40% van de aanvaarde projectbegroting (personeels-, overhead-, werkings-, rechtstreekse investeringskosten en externe prestaties). Dit percentage wordt verhoogd voor kmo's (+10%). Het totale steunpercentage is beperkt tot maximaal 50%.

Wat zijn de inhoudelijke voorwaarden van de O&O haalbaarheidsstudie?

De beoogde innovatie moet potentieel hebben voor valorisatie in Vlaanderen (kwalitatief uitgewerkt). De haalbaarheidsstudie is geen ideeëngeneratie of marktstudie, maar moet leiden tot verdere innovatieve activiteiten, bijdragen aan kennisopbouw en toelaten om de risico's en opportuniteiten beter in te schatten bij de start van latere investeringen. De studie heeft een maximale looptijd van 12 maanden. De oproep staat open voor alle domeinen, sectoren of kennisgebieden.

Voor grote ondernemingen en energie-intensieve ondernemingen is een klimaatplan verplicht.

De vroegst mogelijke startdatum voor haalbaarheidsstudies is de eerste werkdag van de maand volgend op de maand waarin het volledige aanvraagdocument bij VLAIO wordt ingediend. Het is belangrijk om op te merken dat retroactief geen steun kan worden verleend. Dit betekent dat enkel de kosten die gemaakt worden na deze startdatum in aanmerking komen voor subsidie​.

Interessante bijlagen om door te nemen ter voorbereiding van je subsidieaanvraag (op voorhand, nog voor je van start gaat):

  • Technology readiness levels (TRL’s)
  • Beoordelingscriteria van VLAIO voor haalbaarheidsprojecten
  • Alle templates

Klik hier: Technology readiness levels (TRL’s)

Personeelsleden waarvoor je gebruik maakt van de specifieke maatregel van gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor een Young Innovative Company (YIC), kunnen per 1 januari 2022 niet meer op een projectbegroting voor haalbaarheidsstudies, onderzoeks- en/of ontwikkelingsprojecten worden opgenomen.

Twijfel je over deze of andere subsidies of initiatieven? Of gehoord van een premie, maar lijkt het te ingewikkeld? Zoek je ondersteuning bij de opmaak van je subsidieaanvraag? Neem gerust contact op met ons, we helpen je graag verder. Zo bespaar je tijd en ben je zeker dat de aanvraag juist gebeurt.

terug naar overzicht

Tatyana Vitalyova

Subsidieadviseur
+32 (0)56 222 602

Gerelateerde artikels

Subsidies
19 februari 2024 - Tatyana Vitalyova

Subsidies ontwikkelingsproject (innovatie)

Een ontwikkelingsproject is een strategische inspanning die bedrijven ondernemen om innovatieve ideeën om te zetten in concrete, rendabele activiteiten.

Lees meer
Subsidies
10 januari 2024 - Tatyana Vitalyova

Haalbaarheidsstudie (innovatie)

Wat wordt bedoeld met een O&O haalbaarheidsstudie?

Lees meer
Subsidies
27 juli 2023 - Tatyana Vitalyova

Naar een Duurzame Toekomst in de Zorgsector: Vlaanderen Circulair lanceert Gerichte Call voor Circulaire Zorg in 2023

Deze oproep is gericht op samenwerkingsprojecten/partnerschappen die een concrete bijdrage willen leveren aan meer circulaire businessmodellen voor de zorg.

Lees meer

Nieuwsbrief

Altijd up-to-date blijven met Alaska

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je meteen in voor de Alaska nieuwsbrief!